Jistě jste si všimli, že v posledních letech se hojně zateplují rodinné či panelové domy. Přemýšleli jste někdy o tom, jaké způsoby či materiály jsou k zateplování využívány? A přemýšleli jste někdy nad tím, proč se vlastně provádí?

Zateplování nejsou jen ušetřené peníze za vytápění

Ušetřené peníze za energie - to je nejspíš první, co Vás napadne. A ano, je to jeden z hlavních důvodů, ale existuje jich více.

Zateplením můžete dosáhnout snížení nákladů na vytápění až o polovinu. Nemysleme ale jen na peníze. Úspory energií jsou nejlepším způsobem, jak zabezpečit dostatek energií pro další generace. Chrání tedy i životní prostředí. Snižují se také emise skleníkových plynů a výskyt kyselých dešťů.

V zateplených budovách je posunut rosný bod dále k vnějšímu okraji konstrukce. Díky tomu se snižuje riziko vzniku kondenzace vodních par. A tím se vyloučí riziko vzniku plísní nebo hub.

Jedním z důvodů je také prodloužení životnosti domu. Díky zateplení se snižuje vliv teplotních změn (např. den a noc) a ochrání se tím dům před promrznutím. Nedochází tak k vzniku popraskaného zdiva či opadávání omítky.

Nezapomeňme, že jedním z efektů zateplování je i nový vzhled domu. Pokud se správně zkombinuje omítka, plastová okna i dveře, může být dům opravdu stylový.

Čím se zatepluje?

Prvním a také nejběžnějším typem je zateplení kontaktní. Zde se používají dva izolační materiály – polystyren či minerální vata (vlna).

Z polystyrenu nebo minerální vaty jsou vytvořeny desky. Polystyrenové desky se lepí pomocí tmele přímo na stěnu, poté se ukotví s plastovými talířovými hmoždinkami. Desky z minerální vlny tvoří sendvič s kolmými či podélnými vlákny. Lepí se na fasádu a kotví opět hmoždinkami.

Druhým typem je systém provětrávané fasády. Používají se minerální desky s hydrofobizační, vodoodpudivou úpravou. Ty se vkládají do profilů nebo držáků fasádního obkladu. Mezi nimi a izolační vrstvou je vzduchová mezera, která zajišťuje větrání. Tyto fasády nabízí i pestré možnosti v oblasti designu (dřevo, kámen, plast s různou povrchovou úpravou...).

Cookies